piątek, 20 czerwca 2014

O zdrowym odżywianiu ponownie :) Tym razem gotujemy na parze :)

Od dłuższego już czasu korzystamy z garnka do gotowania potraw na parze. W sumie nie wiem dlaczego wcześniej o nim nie wspomniałam? Może dlatego, że tak bardzo wpisał się w naszą kulinarną codzienność, że jest dla mnie czymś oczywistym? Nie ważne, tak czy siak polecam Wam bardzo taki garnek jeśli jeszcze nie macie. Obiad robi się w nim w mig, przy minimalnym nakładzie pracy. Bardzo fajne jest to, że można postawić na piecu i zająć się czymś innym (np. ogrodem - heh). Po jakimś czasie wystarczy wyłączyć gaz, a obiad sobie "dochodzi". To wszystko. A w dodatku baaardzo zdrowo! 


Zalety gotowania na parze:
  • posiłek jest zdrowy, lekkostrawny,
  • wygoda - minimalny nakład pracy,
  • nie może się nie udać, czyli gotowanie dla każdego, bez względu na kulinarne doświadczenie,
  • potrawy nie tracą swoich walorów smakowych - marchewka smakuje jak marchewka, a nie jak wypłukana marchewka ;) inne warzywa zresztą również ;)
  • po pracy jest mało zmywania, nie ma też potrzeby mycia pieca czego szczerze nie cierpię,
  • oszczędność czasu - bardzo szybki obiad,
  • nieskomplikowane wykonanie posiłku, 
  • nie używamy soli,
  • nie używamy tłuszczu - posiłek jest niskokaloryczny.
Tyle na szybko przyszło mi do głowy. Mam nadzieję, że taka ilość argumentów przekona tych, których jeszcze nie ogarnęła mania parowania :) Przyznam, że zdarza mi się nawet nastawić taki obiad i wyskoczyć po szybkie zakupy do pobliskiego sklepu. Kiedy wracam, obiad jest gotowy. Po prostu kocham tę metodę przyrządzania potraw :) 

Jest jeden minus. Jak już zaczniecie gotować warzywa na parze, przestaną smakować Wam te z wody. My po pierwszym obiedzie zastanawialiśmy się jak mogliśmy jeść takie, cytuję: "wymoczone świństwo", koniec cytatu ;)

Jestem bardzo ciekawa czy gotujecie na parze, a jeśli tak - to co?
pozdraiwam serdecznie,
Aneta

2 komentarze:

  1. Podpisuję się pod wszystkim, co napisałaś. Zakup parowaru to najlepiej zainwestowane pieniądze w moim życiu. Poza korzyściami zdrowotnymi oszczędzam czas przygotowywania posiłków, a dzieci nie wyobrażają sobie soboty bez łososia z warzywami i wszyscy są happy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warzywa na parze rewelacja :) nie mam takiego garnka wiec nie za często miewam takie warzywa na swoim stole. Ale zamierzam to zmienić już ostatnio rozglądałam sie za takim garnkiem :)

    www.daariaaa.com

    OdpowiedzUsuń

Komentarz to dla mnie znak, że było warto :) Dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...