wtorek, 25 października 2011

44. odżywianie zgodnie z porami roku

właśnie ten temat pochłania teraz moje myśli

jesień:
- rośliny strączkowe
- ryby
- kapusta
- marchew
- cebula
- jabłka
- dynia
- zupa krem
- groch
- papryka
- cykoria
- szpinak
- por
- czosnek
- buraki
- pietruszka
- suszone śliwki
- ciemna czekolada :)
- brązowy ryż
- kasze
- daktyle
- pestki dyni

napar z pokrzywy (wzmacniający),
napar z dziewanny (kaszel),
ziołowa herbata z rozgrzewającym cynamonem lub imbirem (przeziębienie),
kardamon (napotny, obniża temperaturę),
miód (w temp. powyżej 40* traci swoje bakteriobójcze właściwości. należy dosładzać już ostudzony napój),
syrop klonowy, bazylia, koper, oregano, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, kakao.

nie gotować dłużej niż 15-20 min
dwa razy w tygodniu ryby
również surowe warzywa
cytrusy wyeliminować, ew. spożywać raz w tygodniu
mleko, sery, cukier - zaśluzowują organizm :(:(:(
unikać puszek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz to dla mnie znak, że było warto :) Dziękuję :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...